אנטי אייג'ינג: לאכול בלי להזדקן


מאת: גלי ארבל וצוות נטוגרין

בחלק הראשון של העיסוק באנטי אייג'ינג נידונה חשיבות הפעילות הגופנית לעיכוב תהליכי הזדקנות. החלק השני ידון בנושא התזונה: האם פחות אוכל שווה פחות זקנה? האם הכמות היא הסוגיה המרכזית, או האיכות?

ככלל, תזונה היא עניין מרכזי בחיינו. אנחנו כבר יודעים שיש משמעות לכל מה שנכנס לתוך המכונה הזו שנקראת גוף, וגם אם החלטנו להאכיל אותה ברכיבים שטעימים לחיך ולאו דווקא משפרים את תפקודה, אנחנו כבר מבינים יותר את המחיר של הבחירה הזו.
לתוך זה קל יותר לשרבב את הקשר שבין תזונה נכונה לעיכוב תהליכי הזדקנות. השאלה בהקשר הזה היא האם יש קשר בין תזונה לעיכוב תהליכי הזדקנות?
רופא סיני אמר פעם למטופלת מערבית שחלתה בצהבת בסין: אמנם שמן לא מומלץ לצהבת, אבל אם לא תאכלי שמן בכלל תהיי עצובה, ואם תהיי עצובה תהיי חולה, אז שימי קצת שמן כדי להרוויח משני הכיוונים.
במילים אחרות: מינונים. זה כנראה הסוד גם לעיכוב תהליכי הזדקנות.
ובכל זאת, מה המינון הנכון?

הגבלה קלורית – כמה לאכול?
יוגי בא בימים אמר פעם: כל ארוחה צריכה להיגמר ביס אחד לפני הביס המשביע.

כבר בשנות ה-40 ביצע פרופ' אנשל קיי מאוניברסיטת מינסוטה ששה חודשי ניסוי, במהלכם הופחתה כמות הקלוריות היומית ב 45%. בעקבות מלחמת העולם השנייה, הועלתה הסברה שחוסר במזון דווקא הקטין שכיחות מחלות כרוניות ובאופן פרדוקסלי אפילו תרם להארכת תוחלת החיים.
יש לזכור שמנגנון הארכת החיים כתוצאה מהגבלה הקלורית טרם הובן, אבל אחת התיאוריות הידועות מסבירה את תהליכי ההזדקנות כתוצאה של ריבוי רדיקלים חופשיים בגוף המזדקן. סוברים כי הגבלה קלורית מצמצמת את ייצור עודפי רדיקלים חופשיים ומפחיתה את ההשפעה המזיקה שלהם. השערה נוספת קושרת את תהליכי ההזדקנות עם ירידה ברגישות לאינסולין ולשיבושים בסבילות לגלוקוז, שכתוצאה מכך, נוצרות ומצטברות תרכובות הפוגעות במהלכים תקינים של הגוף. תיאוריה אחרת גורסת כי עצם צריכת קלוריות עודפות מעלה את קצב חילוף החומרים וגורמת להזדקנות. תיאוריות נוספות מתייחסות לתפקידו של המוח בתהליכי הזדקנות ומייחסות חשיבות לבלוטת האצטרובל, המפרישה את הורמון המלטונין כגורם המרכזי לבקרת תהליכי הזדקנות. ייצור המלטונין פוחת עם הגיל, שינוי הגורם להאצה בתהליכי ההזדקנות. ככל הנראה, ההגבלה הקלורית מאיטה את קצב הירידה הטבעי של רמות המלטונין עם העלייה בגיל, ובהתאם מאיטה את קצב ההזדקנות. תיאוריה נוספת קושרת את תהליך ההזדקנות לפגיעה בתגובה החיסונית של הגוף. על פי תיאוריה זו נמצא כי הגבלה קלורית עשויה לשפר את התגובה החיסונית. חיזוק מעניין לגישת ההגבלה קלורית מצוי בעובדה כי תושבי אוקינאווה ביפן, אשר אורח החיים הטבעי שלהם מגביל צריכה קלורית, חיים שנים רבות יותר, מאשר יפנים במקומות אחרים, למרות הבסיס הגנטי הדומה ביניהם.

גישת ההגבלה הקלורית למעשה מבוססת על הרעיון של פחות שווה יותר – פחות קלוריות ריקות ויותר תזונה עשירה ברכיבים חיוניים, כמו למשל ירקות, פירות, פחמימות מורכבות בשר רזה, דגים, מוצרי חלב רזים (בהגבלה), שמנים איכותיים וכ"ו.
מחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, ארה"ב, עקב אחר חברי "האגודה להגבלת קלוריות" בארצות הברית, שניזונו מ-1,800 קלוריות ליום במשך שש וחצי שנים. קבוצת הביקורת כללה חברים בני מין וגיל זהים. התוצאה הייתה ירידה במסת שומן, בלחצי הדם, בשומני הדם, בתפקוד בלוטת התריס ובפרמטרים דלקתיים ועליה ברגישות לאינסולין. ממצאים דומים נמצאו במחקר בשם ,CALERIE שהתפרסם בכתב העת המדעי JAMA בשנת 2006 בעקבות הפחתת הקלוריות חלה ירידה של 10%-14% במשקל הגוף, לצד ירידה באינסולין בסיסי וירידה בחילוף החומרים הבסיסי ובחום הגוף הפנימי.

האיכות הקלורית – מה לאכול?
היה זה סוקרטס, אבי הרפואה היווני, שאמר: "מי ייתן ומזוני יהיה תרופתי ותרופתי מזוני".

מבוגרים רבים שנמצאים כבעלי משקל תקין או אפילו משקל יתר, מתגלים כסובלים מחסרים תזונתיים רבים, הודות לעובדה שרוב המזון שהם צורכים מתאפיין במה שנקרא "קלוריות ריקות" – מזונות עתירי קלוריות ודלי וויטמינים, מינרלים, חלבונים וסיבים תזונתיים. החל מגיל 30 מאבד הגוף עד רבע ק"ג ממשקל שריריו מדי שנה. תזונה בריאה ונכונה מסייעת לגוף לשמור על משקל תקין של שרירים. ד"ר ג'רלדין מיטון (Geraldine Mitton) מהמכון הבינלאומי לעצירת תהליכי הזדקנות (IIAA) שבארה"ב, מציעה לכלול בתזונה על בסיס יומי פירות וירקות, דגנים מחיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן, אגוזים. זרעים, שמן זית. ביצים, עופות, קטניות ודגים היא ממליצה לצרוך על בסיס שבועי בלבד. מבחינתה,(ויש רבים החולקים עליה) על בשר אדום, שומן, סוכר, עוגות, מאפים, ממתקים, לחם לבן ופסטה אפשר לוותר לגמרי. לא מדברים פה על דיאטה וכמויות, מדברים על תזונה בריאה. למרות זאת, מיטון עדיין ממליצה לאכול פחות ולשתות הרבה מים, לשלב בכל ארוחה מזונות מצבעים שונים (חמישה לפחות) ולעשות כל מה שצריך כדי לשפר את תהליך העיכול.

לסיכום, נראה כי הגבלה קלורית תורמת לאריכות חיים ולירידה בגורמי סיכון המשפיעים על התפתחות סוכרת, מחלות קרדיו-וסקולאריות (לב וכלי דם) ואולי אפילו על מחלות ממאירות.
אולם צריך לזכור כי הפרזה בהגבלת הקלוריות עלולה לגרום לתת תזונה ותופעות לוואי בלתי רצויות.